Sunday, April 15, 2007

Love Your Child

Kenapa sesetengah manusia ni kadang2 tak pernah bersyukur dengan pemberian dari-Nya?? Apa yang sesetengah manusia ni dapat, capai, ada, terima semua nya ibarat tak pernah dapat memuaskan hati mereka. Kenapa? Why? Adakah bagi sesetengah manusia ni dunia is everything?? I think so. Kalau tak for sure manusia akan menghargai apa yang mereka terima dari-Nya.

Anak merupakan kurniaan Allah yang sangat berharga. Kenapa boleh terjadinya kes-kes buang anak?? Adakah sebab tak ready untuk ada anak?? Then kenapa buat anak?? Sebenarnya kalau kita still tak mampu untuk ada anak, so buat family planning. Kalau dah rezeki, dapat jugak anak walaupun kita tak ready lagi, berdoa supaya Allah bantu kita. InsyAllah kita dipermudahkan. Kenapa kena buang anak tu??

Actually i was thinking this thing when i read Utusan Malaysia pasal budak yang hilang 15 hari tu. Dengan izin dari-Nya, budak tu dapat jumpa parents dia balik. Parent's Muhammad Nazrin Shamsul Ghazali sanggup buat apa sahaja untuk anak diorang. Duit bukan la segala-gala bagi diorang. Dia menawarkan RM 15000 untuk siapa yang jumpa anak diorang. Bersyukur aku sebab masih ada lagi parents yang macam ni.

Semoga kes kehilangan anak ni dapat dijadikan pengajaran dan panduan kepada parents yang pernah terfikir untuk membuang anak mereka. Fikir-fikirkan la..

3 comments:

AC said...

Hi, mula-mula malas nak ulas pasal ni takut terjadi kat diri sendiri... nauzubillah.. Cuma sejak dua menjak ni selepas penemuan Yin pelbagai cerita yang keluar kat paper. Ala-ala macam Mawi baru keluar AF or kisah Cik CT dgn Datok K.

Beruntung bapa Yin sebab dapat anak dia balik. Last week dlm Harian Metro ada buat cover pasal 10 kes budak hilang sampai sekarang jadi misteri. Saya jadi sebak bila membacanya. Again... beruntung bapa Yin.

Sekadar refresh statement dari Bapa Yin, Minta tolong orang yang simpan anak dia agar pulangkan Yin dan dia tak akan berdendam atau dakwa. Sepatutnya bila dia dah dapat Yin maka just shake hand dengan pasangan Myanmar tersebut dan full stop. Now pelbagai statement keluar dari mulut bapa dia... again atas provokasi pihak media. Salah satu statement bapa Yin ialah tergamak pasangan Myanmar tersebut simpan Yin dan sebagainya. Kenapa botakkan rambut Yin and so on. Sampaikan Yin kena gatal kulit kaki pun nak salahkan siap ada statement 'persekitaran tempat tinggal Yin yang kotor menyebabkan Yin terkena pnyakit kulit'.

Siap pergi lihat rumah pasangan Myanmar tersebut. For what? Better pasangan Myanmar tu yang jumpa rather than Yin duduk bawah jambatan atau dalam longkang. Bermacam lagilah statement yang boleh menyesakkan nafas.

Again.... pokok pangkalnya Yin hilang sebab kelalaian bapa dan ibunya masa pergi shopping dan mengerahkan seluruh jentera sukarela satu Malaysia cari dia.

Yin ditemui dalam keadaan sihat cuma sakit kulit sikit je. Malah tak de trauma langsung...

Betul juga satu sms yang dihantar pada bapa Yin yang bapanya hilang satu anak dan jumpa balik tetapi 5 orang anak pasangan Myanmar tersebut telah hilang tempat berteduh selama 2 minggu tahanan reman. Kalau bersalah, dakwa, penjara... again... sebaknya aku....

Sepatunya bapa Yin balik je lah ke kampung dan bila ada provokasi media just say no comment. Let's police to decide and investigate.

Salam sayang ..... buat Yin

Badrul Hisham said...

ac,

erm, thanks for ur information..actually aku pun dah tak ikut sgt pasal story ni..tp aku rasa betul la ape ko ckp..patutnye bapa Yin tu bersyukur sbb dapat jumpe anak dia..ni la manusia ni..kadang2 tu, bila hadapi kesusahan, mcm2 la azam dia nak buat kalau dapat sattle problem tp bila dah sattle problem, semua ape yg dia janji, semua pun lupe..

tu la satu2, masalah manusia ni..huhu..harap2 kita dapat la hindarkan benda ni..amin..

Anonymous said...

nie lah dia mentaliti org malaysia..tak pernah berhati2..bila dah terantuk baru teradah..nasib baik jumpa kalau tak lg haru..time tu baru nak menyesal..aper ke pelik keluar shopping sampai lupa anak?masa shopping tak lupalak gi kaunter bayar?eemmm..pening2..