Monday, April 2, 2007

Hukum Merokok

Aku suka baca Mr Right punya post 'Kenapa Perokok Merokok??' . Lepas tu aku tertarik tul dengan komen 'Mr'. Kekadang aku pun tak paham kenapa la member-member aku ni mostly merokok. Bila tanya dengan diorang, macam-macam reason la yang diorang bagi. Tapi aku as a friend hanya mampu nasihat je la sebab aku tau bukan senang nak suruh orang stop smoking ni. So ni ayat yang aku biasa cakap kat diorang, "Korang ni, cuba la try benti merokok. Membazir je. Banyak lagi gunanya duit yang korang boleh buat daripada beli rokok." Tu je la yang aku mmampu cakap kat diorang. Sebab aku tau, takda orang yang suka kalau kita ni memaksa orang tu buat something. Aku pun cakap benda ni sometime la. Bukan selalu pun. Bila aku rasa time yang sesuai, aku bgtau.

Memang apa yang Mr Right tulis tu semua reason yang smoker ni susah nak stop smoking. Aku tak nafikan la. Tapi aku tak suka cara 'Mr' yang bagi komen kat Mr Right punya blog tu. He said, " kalo time tu ko kat gerai mamak, aku isap rokok dan ko sound aku ... dengan selambanya aku cakap, kalo tak nak asap rokok, pi makan kat hotel non-smoking area ..." Dia bagi komen sebab ada lagi sorang yang komen kat blog Mr Right ni, 'Fid' said, "aku amat benci dan menyumpah2 perokok2 yg merokok di kawasan public!terutama bila anak aku ada bersama....paling tak suka..kalau korang nak tau apa aku sumpah....aku tak sumpah aku hanya minta Allah tunjukkan keburukkan merokok ni kat para perokok tersebut...but worst case senerio aku sumpah dlm hati..'cilakok tul mamat ni harap2 mati terbakar!''

To 'Mr' yang rasa diri dia always right, yang konon dia tau semua nya, ko tak pernah tau pulak ke yang negara kita ni ada law yang tak boleh merokok kat public?? Kenapa tetiba ko tak tau pulak benda ni??? Aku pelik la. Aku tak kisah ko nak merokok ke, apa ke, as long as ko respect la orang yang tak merokok yang ada kat dengan ko. Ko pun dah ada bini, so tak mustahil kalau one day wife ko pulak akan kena macam apa yang ko cakap tu. Kita ni manusia biasa, setiap apa yang kita buat ada balasan dia. So aku harap ko belaja la terima orang lain punya pendapat.

Aku ni takda la padai sangat bab-bab agama ni tapi hukum merokok ni ada setengah ulama cakap haram ada setengah cakap makruh. Banyak fakta-fakta yang boleh dijadikan bahan renungan sebelum sebatang rokok anda "nikmati".

  1. Rokok menyebabkan canser dan cancer menyebabkan kematian, maka merokok menyebabkan kematian. Hukum tentang perbuatan semacam ini secara terang dijelaskan dalam syariat Islam, antara lain ayat Al-Quran yang terjemahannya adalah: "...dan janganlah kamu membunuh jiwa..." (QS 6:151)
  2. Tubuh kita pada dasarnya adalah amanah dari Allah yang harus dijaga. Menggunakan barang-barang yang boleh mengganggu kesihatan akal hukumnya haram, misalnya alkohol, ganja dan sebagainya. Perhatikan firman Allah SWT: "Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya judi, berkorban untuk berhala dan mengundi nasib adalah kekejian, termasuk perbuatan setan.Jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu berjaya" (QS 5:90).
  3. Merokok hampir selalu menyebabkan gangguan pada orang lain. Asap rokok yang langsung diisapnya mengakibat kesan negatif tidak saja pada dirinya sendiri, tapi juga orang lain di sekitarnya. Asap rokok yang berasal dari ujung puntung maupun yang dikeluarkan kembali dari mulut dan hidung si perokok, menjadi "racun" terhadap orang-orang disekelilingnya. Ini yang disebut passive smoking atau sidestream smoking yang berakibat sama saja denan mainstream smoking. Berbuat sesuatu yang dapat menimbulkan bahaya (mudharat) bagi diri sendiri apalagi orang lain, adalah hal yang terlarang menurut syariat. Sebagaimana sabda Nabi SAW, "Laa dharar wa laa dhiraar".
  4. Harta yang kita miliki tidaklah pantas untuk dibelanjakan untuk hal-hal yang tidak bermanfaa, misalnya dengan membakarnya menjadi abu dan asap rokok. Perhatikan ayat-ayat Alquran sebagai berikut: "...dan janganlah menghambur-hamburkan hartamu secara boros. Sungguh para pemboros adalah saudara-saudara setan, dan setan itu sangat ingkar pada Tuhannya" (QS 17: 26-27).

So kepada perokok-perokok, aku paham memang susah nak stop ni. Tapi tak salah kalau kita usaha daripada langsung tak buat apa-apa. InsyAllah, kalau niat kita ikhlas, kita akan dibantu oleh-Nya.

11 comments:

MR. said...

en badrul,

hehehe ... here i come ... hahaha ...

sebelum menulis, aku nasihatkan ko buat la research dulu. nanti takde la org cakap ko ni suka tulis tapi kurang membaca ...

tak pe la, aku dengan senang hati carikan untuk ko pasal merokok di tempat awam ni ...

Mengikut Peraturan 10 Akta Makanan 1983, Tiada seorang pun boleh merokok di:

-mana-mana pusat hiburan atau teater pada bila-bila masa apabila tempat itu dibuka untuk orang ramai
-mana-mana hospital atau klinik
-dalam mana-mana lif awam
-mana-mana tempat makan berhawa dingin
-dalam mana-mana kenderaan awam membawa penumpang dengan membayar tambang mengikut laluan terjadual atau laluan tetap
-dalam mana-mana bangunan tertentu bertentangan dengan apa-apa pemberitahuan yang dikeluarkan di bawah Peraturan 12

so mr badrul, ade ko nampak kedai mamak kat situ? ader ko nampak restoran yg tak berhawa dingin? hahahah ... kelakar la ko ni ...

aku pun berperikemanusiaan jugak ... kalo dah aku duduk dulu kat kedai mamak tu tgh isap rokok, pastu ader plak org yg memandai dok sebelah aku peh tu siap sound aku pasal asap rokok, mmg sah2 la org tu kene ngan aku ...

tapi, andai kata aku nampak ader satu family dengan anak kecik dah mmg duduk kat satu tempat, aku gi la tempat jauh sket dari diorang ... ader paham?

Badrul Hisham said...

mr,

aku berterima kasih la atas nasihat ko tu..i appreciate it..tapi aku ni memang kurang membaca & tak minat sangat membaca..tulis pun tak minat sgt, tu pasal aku tak banyak post cite2 macam Mr Right did.. aku lagi prefer dengar pendapat orang lepas tu pikir balik..aku tau tu bukan fact kalo aku tulis someting yg ikut pendapat tp tu pendapat nama nye..so aku tulis blog ni just for fun, isi masa lapang, & sometime tulis la pasal aku sket2..haha!!

ok, aku memang terima ape yg tulis pasal Akta Makanan tu betul & aku memang takde buat research pun pasal tu..memang betul ko ckp takde akta yg ckp takle merokok kat kedai mamak..(aku buat reseach sbb aku terima nasihat org)

tp aku pelik la pulak ko ckp, "tapi, andai kata aku nampak ader satu family dengan anak kecik dah mmg duduk kat satu tempat, aku gi la tempat jauh sket dari diorang ..." sedangkan masa 'Fid' bagi komen dia ada tulis, "aku amat benci dan menyumpah2 perokok2 yg merokok di kawasan public!terutama bila anak aku ada bersama...."

kat situ dia ada mention ANAK..before this ko ada tulis, " kalo time tu ko kat gerai mamak, aku isap rokok dan ko sound aku ... dengan selambanya aku cakap, kalo tak nak asap rokok, pi makan kat hotel non-smoking area ..."

haha!!aku betul2 respect org yg putar belit alam macam ko ni la..kejap ko ckp ko sound balik org tu, pastu ko ckp ko akan pegi jauh dr org tu..haha!! aku rasa mayb sbb ko ni terlebih buat research tu pasal ko sentiasa rasa diri ko betul..mmg tak salah kalo ko rasa diri ko betul tp manusia ni kena sedar, bila kite rasa diri kite ni sentiasa betul, akan timbul rasa riak..bile ada rasa riak, manusia akan lupe pada diri dia..

edi said...

relex brader....jgn gegaduh..

Badrul Hisham said...

edi,

huhu!!thanks sbb concern..tp kitorg bukan gaduh ni..just bg pendapat masing2 :p

Mr. Right said...

Hehehehe...

mr.,
1. Kau isap rokok tak dlm keta?
2. Kau isap rokok tak dlm rumah?
3. Kau isap rokok tak depan wife kau?

MR. said...

en badrul,

aku terima pengakuan ko yg ko ni kurang membaca, even apa yg aku tulis kat sini pun ko tak abis baca ...

"kalo dah aku duduk dulu kat kedai mamak tu tgh isap rokok, pastu ader plak org yg memandai dok sebelah aku peh tu siap sound aku pasal asap rokok, mmg sah2 la org tu kene ngan aku ..."

ini merujuk kepada apa yg fid kata tu dan apa yg aku balas ... malas nak cakap panjang, ko analyse sendrik ...

tapi aku rasa buang masa jer, sebab membaca pun ko malas, aper lagi nak analyse ... hahahahahah ....

mr right,

1) isap
2) isap
3) isap

hahahahah ...........

Badrul Hisham said...

mr,

haha!! aku dah agak tu yg akan ko tullis..aku rasa ko tu yg terlebih buat research sampai dah nyanyok kot..haha!!meh sini aku explain bg ko paham..

ko ckp ko komen, "kalo dah aku duduk dulu kat kedai mamak tu tgh isap rokok, pastu ader plak org yg memandai dok sebelah aku peh tu siap sound aku pasal asap rokok, mmg sah2 la org tu kene ngan aku ..." merujuk ape yg fid tulis..ko tau tak ape yg fid tulis??

Fid said

"aku mmg tak merokok hahaa dan aku mmg tak suka org merokok..lps tu kalau org tu perokok yg mmg takleh nak suruh stop merokok..aku biarkan aja dia kekal sebagai perokok..alaubagaimana pun aku amat benci dan menyumpah2 perokok2 yg merokok di kawasan public!terutama bila anak aku ada bersama....paling tak suka..kalau korang nak tau apa aku sumpah....aku tak sumpah aku hanya minta Allah tunjukkan keburukkan merokok ni kat para perokok tersebut...
but worst case senerio aku sumpah dlm hati..'cilakok tul mamat ni harap2 mati terbakar!'tp kalau ada peroko yg smoking depan aku time aku tgh hangin timur barat PMS ka apa ka..naya la...aku mmg akan sound...@sedara boleh pi merokok kat lain..ni kawasan org ramai tak elok merokok...saya ni berhak dapat udara tanpa asap rokok sebaiamana sedara yakin sedara berhak menyusahkan saya dgn asap rokok sedara...'
kalu si perokok tu ada perasaan dia akan belah kalau dia tak de perasaan dia lawan or buat tak tau
yg buat tak tau aku akan sound sampai dia tau yang melawan.......aku lawan balik..but normally depa tak lawan sbb serius time tu aku kalau dia coba2 buat hal aku pelengkung nayaaaa...

sekian...
pesanan aku
jgn merokok depan aku.....
April 1, 2007 1:53:00 AM MYT "


dia langsung takde ckp yg dia dtg dok sebelah perokok..aku rasa ko yg kena check balik ape ko tulis..penat je fid tu tulis panjang2 tp ko tak paham..aku tak kisah ko ckp aku malas baca tp at least pehaman aku ok kalo nak compare dgn ko..aku rasa mayb sbb ko selalu rasa diri ko betul & selalu xboleh terime org lain punye pendapat, tu pasal ko ni jadi macam ni..

MR. said...

huhuhu ... blur lagi mamat ni rupanya ... x per la aku maafkan ko sebab ko budak pra-matang lagi ... huhuhuhuh ...

aku ingat dah bergerak, rupanya jam jugak ... x per, lipat gandakan usaha ko utk terus membaca seperti mana ko kutuk kaw2 presiden bush yg x suka membaca ... huhuhuhuh ...

mende ni x kan abis sebab ko x kan dan x mungkin paham sepertimana aku paham ... adehh ... kolej maner la grad nih ... huhuhuh ....

Fid said...

hi bad
aku baca2 komen ni terdapat plak nama aku maka aku singgah laaa....
wehhh mr. ko drag sampai ke sini ya....

ok kalau ko nak cakap apa yg ko kata tu based on aku punya komen kat akubetul...
meh aku clearkan kat ko yg aku agak tak sebijak org lain...orang lain bijak2 tapi ko kurang bijak....

aku just mentioned "tempat public" aku tak sebut kedai mamak..ko yg sebut kedai mamak..then ko yg anggap kedai mamak tu tempat public lah kan?

seterusnya....
dr komen2 ko ni aku dpt hint yg ko ni ada masalah..ko stress ya?
kalau ko stress ko carilah jalan penyelesaian segera takut berlarutan....

ko ni kata ko buat research..tp aku rasa ko TAK buat research ko hanya 'search'
kalau ko buat research ko tak akan memberi komen mcm yg ko bg tu....

ttg hak ko nak merokok...
kalau ko rasa ko berhak..tak de org pun nak larang ko..dipersilakan...

lg satu...mungkin silap aku..aku tak mention..aku kalau aku gi mana2 aku mmg akan cari kawasan yg tak de org merokok...kiranya aku dr awal2 dah elakkan dr kacau 'hak' perokok...yg aku maksudkan kat akubetul tu..in case aku datang dulu then dtg si perokok itu yg aku akan sound..
kalau aku dr awal2 pi duduk berhampiran perokok tu aku la cari bala.Paham?????
aku tak sebodoh itu laaaaa...

lagi satu...dr komen ko juga..aku dapati ko nih tak de la pandai sgt!ko ni spesis buat-buat pandai!
kalau ko pandai pun ko pandai setakat manusia yg pandai biasa2 je....tak de extra-ordinarynya....
Dan kalau ko mmg pandai dr segi akademiknya....ko ni tak pandai nak bermasyarakat secara sihat dan aman....
itu pandangan aku ya.....

tapi aku puji kwn2 aku yg merokok
diaorg mmg faham...kalau aku kumpul ramai2 dgn diaorg...diaorg nak merokok diaorg minta 'izin'
in case aku 'degil' tak nak gerak..diaorg gerak tempat lain utk merokok..lps tu join balik..in case aku 'baik hati' hari tu aku gi tempat lain dulu bg chance diaorg merokok puas2 dulu....
kiranya kwn2 aku kebanyakkannya bertimbang rasa dan berhati mulia serta menghormati sesama sendiri...

sekian sahaja...

Badrul Hisham said...

fid,

huhu..sabar je la fid..malas aku nak layan mr ni dah..biar la ape dia nak tulis..aku pun rasa betul la ape ko ckp, mayb dia stress kot..tu dia jd macam tu..kite doakan je la supaya dia sihat selalu..huhu..

thanks ler sbb sokong aku..hehe..

MR. said...

fid,

sampai jugak apa yg rasa ... apa yg aku nak ko sampaikan sama macam apa yg ko nak sampaikan ...

so, memasing dah paham ... bersyukur aku dapat bercakap dgn org yg cam ko ni ... pepehal pun aku nampak ko bijak sket dari blog owner nih ... huhuhuh