Tuesday, April 17, 2007

Kipas Oh Kipas

Aku rasa, kat mana-mana office pun kat dalam dunia ni mesti ada "kaki kipas" ni. Tak kisah la office tu kecik ke, besar ke, mesti this thing happen. Kalau takde pun maybe 1:1000. Aku kadang-kadang pun tak paham, kenapa la mesti jadinya benda ni?? Tak boleh ke kita ni kerja ikhlas?? Okla, kalau nak cakap kerja ikhlas sekarang ni memang susah la. But Why not we work for money and don't disturb other people?

Aku rasa mesti ada yang akan cakap, "kalau nak kerja untuk duit, mesti la kena naik pangkat, then baru la boleh naik gaji". Tu memang betul tapi tak boleh ke kalau kita work hard then biar boss kita nampak sendiri hasil usaha kita. Kenapa kena tunjuk apa yang kita buat?? Bila fikir benda ni rasa naik meluat sebab kenapa ada orang yang sanggup buat apa pun disebabkan pangkat.

Aku cerita ni base on True Story, ada sorang leader kat one of the company at Petaling Jaya area, nak kata dia ni rajin, memang tak dinafikan la tapi biasanya la, tiap kali 530pm, mesti dia balik gak same like others. But everytime his boss ada kat office tu after 530pm, dia pun mesti stay gak. Tak ke bangang orang macam tu?? banyak lagi benda yang dia boleh buat kalau dia balik rumah. Lepas tu, by the time boss dia balik je, dia pun kelam-kabut nak balik sebab takut jalan jem. Bengong betul!!

Lagi satu cite lak, True Story gak, ada sorang leader ni, kalau apa-apa kerja yang dia buat mesti nak bagitau Boss. Benda-benda kecik yang remeh-temeh pun nak bagitau Boss. Nak tunjuk yang dia buat kerja la. Lepas tu kalau orang lain punya hal pun dia nak report kat Boss. Menyibuk je. Tengah malam-malam buta pun sanggup call Boss sebab nak bagitau Boss orang lain buat kerja lambat la, nak tangguh kerja la. Aku tak sangka ada gak orang macam ni dalam dunia ni.

Lepas tu, kalau dengan dia punya orang bawah janji macam-macam but semuanya palsu. As long as dia punya "punggung" selamat, dia takkan buat untuk orang bawah dia walaupun apa yang orang bawah dia tu cakap ada betulnya. Orang macam ni aku rasa patut humban dalam sungai klang tu.

Moral of the story, jangan la jadi "kaki kipas", sebab nanti ramai yang benci.


Ciri-ciri bos "kesayangan":

- Bila 'Big Boss' stay kat office, dia pun mula la buat-buat busy. Selagi 'Big Boss' tak balik, selagi tu la dia dok kat office tu.

- Kalau boleh, semua kerja yang dia buat nak bagitau 'Big Bos'. Setakat discussion kat email pun nak cc ke 'Big Bos'.

- Kalau orang lain buat salah mesti nak bagitau 'Big Boss'. Tak boleh ke discuss dengan orang yang buat salah tu elok-elok, bagi nasihat ke.

- Kalau 'Big Boss' ada, sanggup berlapar perut nak lunch dengan 'Big Boss'. Patut la bos aku tu kurus kering. Haha!!

- Suka jaga tepi kain orang. Selagi ada department kat office tu, selagi tu la dia nak sibuk walaupun dia tak tau pun pasal department yang lain tu.

- Sanggup buat apa saja asal dapat as long as he can save his ass.


Aku dapat idea tulis post kali ni sebab Mr Right bagi message pantun bawah ni kat aku. Haha!! Memang creative tul otak Mr Right ni.


Gigi jongang huduh pandangan,
Buruk perangai umpama babi,
Cuba teka siapakah gerangan,
Campak sungai ikan yang mati.

Ampu boss kerja utama,
Kacau orang kerja sampingan,
Tiada siapa yang ingin suka,
Babi pun tak nak ngaku kawan.

Dia manusia paling keji,
Rupa orang perangai syaitan,
Kalau ikut perasaan hati,
Memang gigi dia aku kerjakan.

Berlagak boss tiap hari,
Semua kena ikut suruhan,
Aku rasa dia memang babi,
Itulah boss kesayangan.

Written by,
Mr Right

4 comments:

rose said...

Hahahaha..lawak tol pantun tu..tapi pandai ek ko ubah the last word tu ek..sib baik ko tak letak nama betul..bukan ape..kang jadi panas..mcm hot FM..kui kui kui

ala..kipas2 ni biasala bad..tapikan kat opis aku ni bukan takat ade kipas biasa2 tu..kipas aircond ko..nak tahu tahu kipas aircond mane?? haa..tuu..aircond KLCC..g la tgk besau mane saiznya..huahuahua

Badrul Hisham said...

bukan aku nye ayat pun..yg last tu pun ayat bf ko tu..hehe!! aku mintak dia idea suruh ubah yg last tu, tgk time tu gak dia bole dpt idea..huh!! hebat tul..

MR. said...

"Kalau boleh, semua kerja yang dia buat nak bagitau 'Big Bos'. Setakat discussion kat email pun nak cc ke 'Big Bos'."

kurang setuju dengan ayat di atas ...

tgk jenis keje juga ...

ader jenis keje aper2 hal mmg kene cc kat bos ... cam keje aku, semua email berkaitan keje perlu cc kat bos ...

kalo aku review keje org pun, dan ader salah sana sini, aku kene antar email kat dia tulis ader salah tu salah ni, dan email tu kene cc jugak kat bos ...

cam tu jugak kalo org review keje aku ... kalo aku ader salah, org yg review akan antar email kat aku & cc kat bos ...

bos aku lebih suka or yg review akan reply ader salah tu salah ni, dari reply everything just fine, pls proceed ... then bila time patch, sistem hancus!!

kesimpulannya, tak semua org yg antar email cc kat boss adalah bak kata ko ..."bos kesayangan" ...

Badrul Hisham said...

Mr,

memang betul ckp ko tp aku maksudkan benda2 yg tak penting pun nak cc kat boss..