Friday, February 20, 2015

Tuan Guru Dato' Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat


(sumber gambar dari Twitter)

Belum pernah aku rasa sedih di atas pemergian ahli politik. Ini adalah kali pertama aku rasakannya. Aku tidak pasti kenapa tapi aku rasa.

Sebenarnya minggu lepas (seminggu sebelum Tuan Guru meninggal dunia) aku berkata-kata di dalam hati untuk cuba bertemu dengan Tuan Guru tapi DIA lebih menyayangi Tuan Guru. Satu kerugian buat diri aku kerana tidak berpeluang langsung untuk mendengar ceramah, bertemu muka, berkata-kata, bersalaman dengan Tuan Guru. Sungguh.

Aku pun tak pasti berapa lama lagi peluang aku untuk meminjam semua di dunia ini. Mungkin esok, lusa, aku pun tak pasti. Cuma yang pasti, kehilangan Tuan Guru membuatkan aku lebih memikirkan kehidupan selepas dunia. 


(sumber gambar dari Twitter)

Terlalu banyak dosa. Terlalu daif dengan pahala. Terlalu lalai dengan dunia. Hanya DIA Yang Maha Mengetahui segalanya. Aku cuma mampu menyesali di atas semua perbuatan itu. Aku cuma mampu berharap DIA akan mengampunkan segala salah aku.

Pulangnya Tuan Guru membuatkan hilangnya pejuang Islam yang istiqamah. Seorang yang sangat memikirkan rakyatnya. Seorang pemimpin yang harus diikuti dan diteladani. Sangat merendah diri. Sangat kuat dalam menegakkan hukum Tuhan. Hanya DIA Yang Maha Mengetahui sejauh mana bersungguhnya Tuan Guru memperjuangkan Islam.

Malam Jumaat. Sungguh bertuahnya Tuan Guru. Walau pilu, namun doa aku dan seluruh umat Islam di negara ini, dan di luar sana, tidak putus buat Tuan Guru. Semoga Tuan Guru di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin ya rabbal alamin.

23 Rabiul Akhir 1436H
12 February 2015

No comments: