Wednesday, August 28, 2013

Review - Elysium

Perh.. Tajuk review tu macam la aku ni pengkritik yang bertauliah. Haha! Tak mau tulis panjang, just short review. Pada aku Elysium ni average la. 

PELAKON 

Barisan pelakon memang dah mantap terutama gantingan pelakon muda (Matt Damon) dan pelakon senior (Jodie Foster). Lepas tu ada pelakon yang tak berapa aku nak kenal, agak comel (Alice Braga) untuk menarik minat aku tengok movie ni sampai habis.

STORY LINE

Simple. Mengisahkan dunia yang semakin musnah akibat pertambahan penduduk yang tidak dapat dikawal. Golongan kaya telah berpindah ke Elysium (bumi yang dicipta oleh manusia) bagi menyelamatkan diri mereka daripada pencemaran bumi. Di Elysium, telah dicipta mesin yang dapat menyembuhkan manusia daripada segala penyakit. Jadi, manusia dibumi yang hidup dalam kemiskinan dan berpenyakit cuba untuk ke Elysium bagi menyembuhkan penyakit mereka. Nak tahu seterusnya, pergi tonton sendiri.

PERKARA YANG HENDAK DISAMPAIKAN

Mungkin setiap orang berbeza pemahaman apa message yang hendak disampaikan oleh pengarah filem Elysium ini. Cuma pandangan aku, message yang hendak disampaikan adalah, segala jenis perkhidmatan perubatan dan kesihatan perlulah diberikan secara percuma kepada penduduk dibumi ini kerana itu adalah tanggungjawab pemerintah di muka bumi ini.

Gambar dari Yahoo

No comments: